Slopad utredning om exit-skatt och generösare inriktning på 3:12-utredningen

Slopad utredning om exit-skatt och generösare inriktning på 3:12-utredningen

Regeringen har på kort tid kommit med två positiva nyheter som berör beskattningen av företagare och entreprenörer. Först meddelade regeringen att de lägger ned den utredning som tillsattes av den förra regeringen och som bl.a. hade som uppdrag att överväga och komma med förslag om en s.k. utflyttningsskatt - exitskatt - när en skattskyldig flyttar ut från Sverige. Nyligen har regeringen också kommit med ett tilläggsdirektiv till den sittande 3:12-utredningen och som innebär att utredningen i sitt uppdrag ska ha en mer generös inriktning i förslaget om reformering av beskattningen av fåmansföretagare.
 

Utflyttningsskatt

Sverige har idag inte någon generell beskattning av orealiserade vinster på aktier och andra värdepapper när en fysisk person flyttar ut från Sverige. Under vissa villkor kan dock beskattning i Sverige efter en utflyttning komma att ske vid en faktisk försäljning enligt en särskild tioårsregel. Enligt många av de dubbelbeskattningsavtal som Sverige har ingått med andra länder är denna möjlighet till beskattning i Sverige dock begränsad i tiden efter utflyttningen eller helt eliminerad.

Den utredning som tillsattes av den förra regeringen 2022 skulle utreda och komma med förslag på utformningen av en särskild utflyttningsskatt och som skulle innebära en beskattning av orealiserade värdestegringar på aktier och andra värdepapper vid utflyttning. En form av exit-skatt som finns i flera av våra grannländer.

Regeringen har nu meddelat att denna utredning läggs ned. Regeringen lämnar inte någon motivering till skälen varför utredningen läggs ned, mer än att regeringen prioriterar andra utredningar.
Det kommer med andra ord även fortsättningsvis vara möjligt att flytta ut från Sverige, utan att riskera en omedelbar beskattning vid utflyttningen. Precis som idag blir det den befintliga tioårsregeln och aktuellt skatteavtal som bestämmer i vilken utsträckning Sverige kan beskatta en försäljning av aktier efter en utflyttning.
 

Ändrad inriktning på 3:12-utredningen

Den tidigare regeringen tillsatta också förra året en ny 3:12-utredning som skulle utreda beskattningen av utdelningar av kapitalvinster för fåmansföretagare. Utredningen skulle bl.a. komma med förslag om förenklingar och eventuellt också en justerad skattesats. Direktivet om en justerad skattesats har av många tolkats som en höjning av den skattesats som gäller beskattningen inom det lågbeskattade utrymmet och som idag är 20 procent. Denna del av utredningsuppdraget har skapat en oro bland företagare om en försämrad skattesituation.

Regeringen har nu kommit med ett tilläggsdirektiv till utredningen och där inriktningen är en mer generös beskattning av företagare och entreprenörer. Grunduppdraget om förenklingar finns kvar. Däremot så slopas instruktionen till utredningen om att komma med förslag på en förändrad skattesats, något som gör att det inte kommer att ske någon höjning av skattesatsen (20 %) inom det lågbeskattade utrymmet.

Enligt det nuvarande regelverket har det i en del fall varit problematiskt att generationsskifta företaget, särskilt till närstående eller till personalen i företaget, utan att drabbas av negativa skatteeffekter. Det har tidigare införts vissa specialregleringar för att i viss mån underlätta generationsskiften, men dessa regler har haft ett begränsat tillämpningsområde och dessutom varit komplicerade att tillämpa. Kommittén får nu som uppgift att utreda och komma med förslag på förändringar i skattereglerna för att underlätta generationsskiften av företagen.

Enligt det nuvarande regelverket gäller inte de särskilda skattereglerna för fåmansföretagare, med normalt en hårdare beskattning, om en passiv utomstående investerare äger en betydande omfattning av företaget, minst 30 %. Som denna utomståenderegel har kommit att tillämpats och tolkats i rättspraxis har det dock lett till att regeln i många fall inte har fått tillämpats, trots ett betydande utomstående ägande. Ett förhållande som lett till en omotiverad högre beskattning av fåmansföretagare och i strid med regelns grundläggande funktion. Utomståenderegeln har också i många situationer blivit i princip helt omöjlig att tolka och tillämpa. Utredningen får nu som uppdrag också att se över om utomståenderegeln kan förändras för att villkoren för fåmansföretagarna ska förbättras.

Till följd av regeringens tilläggsdirektiv så får utredningen förlängd tid att komma med sitt betänkande och ska redovisa sitt uppdrag senast den 29 mars 2024.
 

Kommentar

Det är tydligt att den nya regeringen har som ambition att komma med förbättringar av villkoren för beskattningen av företagare och entreprenörer och då särskilt med betoning på de små- och medelstora företagen. Något som nedläggningen av utredningen av utflyttningsskatt och den mer generösa inriktningen på 3:12-utredningen klart signalerar.  

Kanske var det något överraskande att regeringen valde att lägga ned utredningen om exitskatt eftersom en utflyttningsskatt redan finns i flera andra EU-länder. Mer förväntat och kanske än mer välkommet var regeringens direktiv om en mer generös inriktning på 3:12-utredningen, vilket regeringen annonserade redan vid regeringsbildningen.

Vid sidan av att skattesatsen inte kommer att höjas, utan att skattesatsen blir kvar på 20 procent, får utredningen i uppdrag att se över flera av de regler som i dagsläget skapar stora och i många fall till synes onödiga praktiska tillämpningsproblem. Detta gäller såväl utomståenderegeln, som i många fall i strid mot lagstiftningens grundintentioner inte kan tillämpas, som beskattningen vid generationsskiften. Bestämmelserna på dessa områden är redan i dag synnerligen komplicerade och det ska bli spännande att se hur utredningen väljer att lösa dessa frågor. Med följd av den förlängda utredningstiden kan ny lagstiftning förväntas träda ikraft tidigast den 1 januari 2025.

För frågor om beskattningen vid utflyttning och av fåmansföretagare kontakta gärna någon av skattejuristerna på Moore för ytterligare vägledning.


 

Johan Larsson

Skattejurist / Auktoriserad skatterådgivare
M: +46 734 19 39 44
T:  +46 31 739 13 00

 

Nicklas Gretzer 

Tax consultant/ Senior Manager 
T: +46 (0)31 739 13 00 
D: +46 (0)734 19 39 49