Skattenyheter i budgetpropositionen

Skattenyheter i budgetpropositionen

Regeringen har i veckan lämnat sin budgetproposition till Riksdagen. Budgetpropositionen innehåller ganska få skarpa skattenyheter, vilket kanske inte är så överraskande med beaktande av det osäkra omvärldsläget. En hel del av skatteförslagen avser förändringar i uttaget av olika punktskatter på konsumtions- och energiområdet. Nedan presenteras kortfattat skatteförslagen i budgetpropositionen och då primärt förslagen på inkomstskatteområdet.   
 
Jobbskatteavdraget förstärks för äldre
För personer som vid årets ingång har fyllt 65 år innebär nuvarande regler ett förstärkt jobbskatteavdrag för att stimulera äldre till fortsatt förvärvsarbete. Jobbskatteavdraget för äldre förstärks nu ytterligare från och med 1 januari 2023 för löneinkomster upp till 1,8 milj. kr.
 
Reseavdragets utformning behålls men förstärks
Riksdagen har tidigare beslutat om ett reformerat reseavdrag för resor till och från jobbet och som byggde på en avståndsbaserad och en färdmedelsneutral modell. Denna nya modell skrotas nu. Istället bibehålls det befintliga reseavdragets konstruktion.

Dock förstärks från och med 1 januari 2023 avdraget för arbetsresor till 25 kr/mil för resor med egen bil. För förmånsbilar höjs avdraget för drivmedel till 12 kr/mil med undantag för el-bilar. För el-bilar begränsas avdraget för drivmedel till 9,50 kr/mil. 

Motsvarande höjningar av reseavdraget (25 kr/12 kr/9,50 kr) görs också för tjänsteresor med egen bil eller med förmånsbil.
 
Skattereduktionen för solceller förstärks
Installation av solceller berättigar idag till en skattereduktion med 15 %. Regeringen föreslår att skattereduktionen förstärks till 20 % från och med 1 januari 2023.
 
Skattefri laddel på arbetsplatsen
Regeringen föreslår att det ska införas en möjlighet för arbetsgivare att erbjuda en skattefri förmån av laddel på arbetsplatsen för egen bil eller för förmånsbil. Avsikten är att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 juli 2023 och gälla fram till och med 30 juni 2026.
 
Förstärkt nedsättning av arbetsgivaravgifter för Fou-arbete
Företag som arbetar med forskning och utveckling har i dag möjlighet att få en nedsättning av arbetsgivaravgifterna för anställda. Taket för denna nedsättning är idag 600 000 kr per månad. Regeringen föreslår nu att taket höjs till 1,5 milj. kr per månad med verkan från den 1 juli 2023.
 
Momsen för reparationer höjs
Momssatsen för reparationer av t.ex. kläder, skor, cyklar och lädervaror höjs från dagens 6 % till 12 %.
 
Övrigt
Klimatbonusen för nya bilar med låg klimatpåverkan har slopats från och med 8 november 2022.

Den tidigare annonserade skattelindringen för placeringar på ISK-konto med ett skattefritt belopp för sparande upp till 300 000 kr finns inte med i budgetpropositionen. Effekten av det höjda ränteläget är också att skatten på ISK-konton höjs betydligt till nästa år.

Regeringen har fastställt inkomstbasbeloppet för 2023 till 74 300 kr, vilket bl.a. gör att det lågbeskattade utrymmet (20 %) enligt förenklingsregeln för fåmansföretagare uppgår till 204 325 kr för 2024.


 
Johan Larsson
Auktoriserad skatterådgivare 
+46 734 19 39 44
johan.larsson@mooresweden.se

MOORE KLN AB